Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου

Από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη θαυμαστή Μινωική, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου αφηγείται
την πάνω από 5.500 χρόνων ιστορία της Κρήτης και την κρατάει ζωντανή με τον πιο ξεχωριστό τρόπο.

scroll

Για να καταλάβεις σε βάθος όλο το μεγαλείο της Κρήτης θα πρέπει να επισκεφθείς το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στη συλλογή του διαθέτει πολλά αρχαία εκθέματα, που χρονολογούνται από τη νεολιθική έως τη ρωμαϊκή εποχή και καλύπτουν 5.500 χρόνια ιστορίας ενώ παράλληλα την προσοχή τραβάνε τα πολύτιμα αντικείμενα του παλαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του Μινωικού.

Το Μουσείο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και διαθέτει εκθέματα από πολύ σημαντικά αρχαιολογικά σημεία ολόκληρης της Κρήτης, όπως τη Φαιστό, τα Μάλια τη Ζάκρο και πολλά ακόμα. Ένα είναι σίγουρο: Θα εντυπωσιαστείς από τους 2 ορόφους και τις 27 αίθουσες που συνθέτουν μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Και φυσικά, μόλις 13 χλμ. πιο πάνω, δεσπόζει το ξακουστό Παλάτι της Κνωσού.

Ξεκίνα από τις συλλογές στο ισόγειο, που αναδεικνύουν με υπέροχο τρόπο την άνοδο των κυρίαρχων τάξεων, την εδραίωση της εξουσίας του παλατιού και την ιεραρχία κατά τη μινωική εποχή. Στη συνέχεια κατευθύνσου προς τις διάσημες τοιχογραφίες της Κνωσού και στα δωμάτια των Ιστορικών Χρόνων – από το 1000 π.Χ., όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Στις εκθέσεις που θα δεις περιλαμβάνονται γλυπτά, νομίσματα και επιγραφές από ιερά από τα Κλασσικά έως τα Ρωμαϊκά χρόνια της Κρήτης (300 μ.Χ.).

Επιστρέφοντας στο ισόγειο, η έκθεση τελειώνει με τις δύο αίθουσες που είναι αφιερωμένες σε μία συλλογή γλυπτών από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., τα οποία συγκαταλέγονται στα παλαιότερα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια σειρά από πορτραίτα ρωμαϊκών αυτοκρατόρων που αναδεικνύουν τη μεγάλη αξία που είχε το νησί κατά τα ρωμαϊκή περίοδο.

Πηγή : https://www.discovergreece.com/