Εμπειρίες

scroll

Πεζοπορία

Το Φαράγγι της Σαμαριάς δικαίως έχει γίνει ένας από τους εμβληματικούς προορισμούς πεζοπορίας στην Ευρώπη. Με μήκος 16 χλμ. εκτείνεται από ένα οροπέδιο στα Λευκά Όρη της Κρήτης μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, είναι το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ελλάδα και αποτελεί κομμάτι του μονοπατιού πεζοπορίας Ε4 που διασχίζει την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ταξίδι που έχει πλέον γίνει ιεροτελεστία για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την γεμάτη αντιθέσεις περιοχή των Χανίων.

Ιστιοπλοϊκές εκδρομές

Έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. Η Χρυσή παίρνει το όνομά της από το χρώμα της αστραφτερής άμμου που απλώνεται στις όμορφες παραλίες της. Αν προσθέσεις σε αυτό και τις απίστευτα θαλασσί αποχρώσεις των νερών της, τα πολύχρωμα κοχύλια της και το άρωμα των κέδρων της που σκορπίζεται στον αέρα, καταλαβαίνεις ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: Μια ημερήσια εκδρομή σε αυτό το νησί, θα σε ξεμυαλίσει.

Περιπλανήσεις

Με τα χαρακτηριστικά της να εναλλάσσονται ανάμεσα σε ενετικά και οθωμανικά, παραμένοντας όμως πάντα αυθεντικά κρητικά, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου έχει πολλά μυστικά να αποκαλύψει. Έλα και εσύ να τα εξερευνήσεις, αναβιώνοντας το παρελθόν της μέσα από κτήρια, υπαίθριες αγορές, γραφικά δρομάκια και ιστορικά μνημεία.

Εκδρομή με καραβάκι στη Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα δεν ήταν πάντα ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σήμερα όμως, αποτελεί ένα οδυνηρό, αλλά πολύ σημαντικό μνημείο σε ένα ακόμα κεφάλαιο της πολυτάραχης ιστορίας της Κρήτης. Το νησάκι, που το σχήμα του μοιάζει με δάκρυ, βρίσκεται στον κόλπο της Κρήτης, στην Ελούντα και φιλοξενεί ένα βενετσιάνικο φρούριο του 16ου αιώνα.

Οι οινικές διαδρομές της Κρήτης

Μη σου κάνει εντύπωση ότι το Ηράκλειο έλκει όλο και περισσότερους επισκέπτες ως οίνο-προορισμός. Περισσότερο από τα 2/3 των αμπελώνων της Κρήτης βρίσκονται εδώ, σε μια περιοχή που παράγει το 80% περίπου της συνολικής οινοπαραγωγής του νησιού. Οι καιρικές συνθήκες –ψυχροί χειμώνες και μακρά, ξηρά καλοκαίρια με άφθονη ηλιοφάνεια- δε θα μπορούσαν να είναι κάτι άλλο πέρα από ιδανικές. Έτσι θα πρέπει να ήταν και πριν από 4.000 χρόνια, όταν άρχισαν να καλλιεργούνται στην περιοχή τα πρώτα αμπέλια.

Η τοπική Κουζίνα της Κρήτης

Και φυσικά, οι Κρήτες, οι αυτουργοί μιας ταπεινής μαγειρικής, που χαρακτηρίζει έναν πολιτισμό. Άγρια χόρτα, καλό ελαιόλαδο, μια καλή ψαριά και άφταστη τυροκομία. Αναπνεύστε ρίγανη και θυμάρι, δενδρολίβανο και την αλμύρα της θάλασσας, από το Αιγαίο μέχρι το Λιβυκό. Γεύσεις και μυρωδιές της Κρητικής διατροφής, μία από τις πιο υγιεινές και γευστικές διατροφές στον κόσμο, αφηγούνται το ατέλειωτο ταξίδι στα μυστικά του μεσογειακού φαγητού.