Ξεδιπλώνοντας το ιστορικό παρελθόν της Σπιναλόγκας

Aπό αδιαπέραστο βενετσιάνικο φρούριο σε υποβαθμισμένη αποικία λεπρών.

scroll

Η Σπιναλόγκα δεν ήταν πάντα ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σήμερα όμως, αποτελεί ένα οδυνηρό, αλλά πολύ σημαντικό μνημείο σε ένα ακόμα κεφάλαιο της πολυτάραχης ιστορίας της Κρήτης.

Το νησάκι, που το σχήμα του μοιάζει με δάκρυ, βρίσκεται στον κόλπο της Κρήτης, στην Ελούντα και φιλοξενεί ένα βενετσιάνικο φρούριο του 16ου αιώνα. Η χρήση του όμως σαν αποικία λεπρών για περισσότερο από 50 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς να μην κάνουν πολλά πράγματα για το διαφημίσουν. Τουρίστες άρχισαν να το ανακαλύπτουν από μόνοι τους, όταν κάποια βαρκάκια άρχισαν να κάνουν ένα μικρό πέρασμα από την ηπειρωτική χώρα τη δεκαετία του ’80 και φυσικά όταν το 2005 πρωταγωνίστησε στο μυθιστόρημα της Victoria Hislop «Το νησί», το οποίο δικαίως κέρδισε διεθνή αναγνώριση και έφερε τη Σπιναλόγκα πάλι στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα μεσαιωνικά οχυρά που δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τον στρατηγικά σημαντικό κόλπο του Μιραμπέλλο, θα σε συνεπάρουν. Ακόμα και σήμερα τα τείχη φαίνονται τόσο αδιαπέραστα, όσο και την εποχή που απέκρουαν συνεχώς αμέτρητους εισβολείς.

Μόλις μπεις μέσα, ακολουθείς ένα μονοπάτι 1½ χιλιομέτρων γύρω από την περίμετρο και -να!- πλέον έχεις περάσει από την πύλη του Δάντη, την σήραγγα που πήρε το επιβλητικό της όνομα από το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν ήξεραν τι θα τους συμβεί αφού την περνούσαν.

Πηγή : www.discovergreece.com